Netflix: Ταχύτητα Internet και ήχος με ποιότητα studio

To Netflix αναβαθμίζει τον ήχο του με στόχο να προσφέρει ηχητική εμπειρία εφάμιλλη με εκείνη της ποιότητας εικόνας. Η αναβάθμιση του ηχητικού μέρους του streaming σήματος του Netflix έρχεται με την παραδοχή ότι ο ήχος παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμπειρία του θεατή. Αυτό είναι γνωστό και παραδεκτό από τους καταξιωμένους κατασκευαστές τηλεοράσεων και συσκευών ήχου, όπως τα Soundbar.

Το Netflix αναβαθμίζει την ηχητική του ποιότητα με προσαρμογή του audio bit-rate ανάλογα με την ταχύτητα σύνδεσης στο Internet του συνδρομητή. Οι χρήστες του Netflix μπορούν να απολαμβάνουν διάφανο ήχο, χωρίς επιπτώσεις στην ποιότητα εικόνας ή διακοπές στο stream. 

Το προηγούμενο διάστημα, το Netflix έχει παρουσιάσει μια σειρά από τεχνολογίες που αναβαθμίζουν την ποιότητα της εικόνας που προσφέρει το μέσο. Τέτοιες είναι η ανάλυση 4K, το HDR και το Netflix Calibrated Mode. Εξάλλου, στον ήχο υποστηρίζεται Dolby Atmos στα premium πακέτα.

Ήχος και ταχύτητα Internet στο Netflix

Για να προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας, το Netflix χρησιμοποιεί adaptive bit-rate στο video. Με την τεχνολογία αυτή, το bit-rate του video προσαρμόζεται στην ταχύτητα Internet που διαθέτει η γραμμή του συνδρομητή. Έτσι, αποφεύγεται το buffering να γίνει αντιληπτό από τον χρήστη, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της εμπειρίας του.

Η τεχνολογία adaptive bit-rate χρησιμοποιούνταν έως τώρα από το Netflix μόνο για την εικόνα και όχι για τον ήχο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δύο τινά:

  • Πρώτον, όταν η σύνδεση Internet ήταν χαμηλής ποιότητας, να διαταράσσεται η θέαση, μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας της εικόνας και από το buffering, το οποίο γινόταν αντιληπτό
  • Δεύτερον, η ηχητική μπάντα είχε σταθερά μέτρια ποιότητα και δεν μπορούσε να επωφεληθεί μιας γρήγορης σύνδεσης στο Internet από τον συνδρομητή

Μετά από δοκιμές που διήρκεσαν σχεδόν δύο χρόνια, το Netflix εισάγει την τεχνολογία adaptive bit-rate και στον ήχο.

Ανάλογα με την ταχύτητα σύνδεσης στο Internet και το hardware που διαθέτει, ένας συνδρομητής στο Netflix απολαμβάνει ήχο με τα εξής bit-rate:

  • 5.1: Από 192 kbps (καλή ποιότητα) έως 640 kbps (άριστη ποιότητα/ “διάφανη”)
  • Dolby Atmos: Από 448 kbps έως 768 kbps