Valve Index: Νέο headset εικονικής πραγματικότητας από τη Valve

Η Valve, γνωστή στο ευρύτερο κοινό από την πλατφόρμα online πώλησης παιχνιδιών Steam, παρουσίασε το headset εικονικής πραγματικότητας Index VR- μια από τις πιο ισχυρές συσκευές VR που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Οι οθόνες του Index είναι 1440×1600 LCD, full RGB per pixel, με ρυθμό καρέ 80/90/120/144Hz. Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του Index, στα οπτικά υπάρχει σχεδιασμός δύο στοιχείων, γυρμένων φακών, ενώ, όσον αφορά στο οπτικό πεδίο, οι βελτιώσεις στην τεχνολογία επιτρέπουν εμπειρία χρήστη 20 μοιρών περισσότερο από το HTC Vive.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο καλύτερος τρόπος βελτίωσης του πεδίου όρασης είναι η τοποθέτηση των οθονών όσο πιο κοντά γίνεται στα μάτια- και ο χρήστης μπορεί να προσαρμόσει με το χέρι τη διακορική απόσταση (IPD) και την απόσταση από φακό μέχρι το μάτι για να βελτιστοποιήσει κατά βούληση το οπτικό πεδίο.

Ως προς τη σύνδεσή του, διαθέτει καλώδιο πέντε μέτρων, με 1m τριπλή σύνδεση για USB 3.0, DisplayPort 1.2, παροχή ρεύματος 12V. Διαθέτει επίσης αισθητήρες Steam VR 2.0, συμβατούς με σταθμούς βάσης Steam VR 1.0 και 2.0. Ως προς τον ήχο, η Valve κάνει λόγο για τον «καλύτερο ήχο της κατηγορίας», με τα ηχεία να μην αγγίζουν το αυτί, για μεγαλύτερη άνεση του χρήστη και πιο ρεαλιστική εμπειρία ήχου, ενώ η συσκευή διαθέτει διπλή συστοιχία μικροφώνων.

Οι δημιουργοί του υπογραμμίζουν τις δυνατότητες προσαρμογής του Index σε κάθε κεφάλι, αντίστοιχα με το μέγεθός του, τη γωνία του προσώπου και τη θέση αυτιών, συν τις προαναφερθείσες δυνατότητες προσαρμογής στη διακορική απόσταση και την απόσταση ματιού με φακό. Ακόμη, οι μαλακές επιφάνειες που ακουμπούν στο κεφάλι και το πρόσωπο φτιάχνονται με αντιμικροβιακό ύφασμα, το οποίο είναι μαλακό και εύκολο να καθαριστεί. Τα μαξιλάρια προσώπου για αυτό το headset είναι αντικαταστάσιμα με μαγνητική διεπαφή για εύκολο καθάρισμα και εναλλαγή.

Το headset χρειάζεται σύνδεση με τον υπολογιστή, και οι απαιτήσεις του είναι λειτουργικό Windows10, SteamOS ή Linux, 8GB+ RAM, NVIDIA GeForce GTX 970+ ή AMD RX480+, διπύρηνο επεξεργαστή και USB 3,0+. To κόστος του πλήρους πακέτου, που θα κυκλοφορήσει στις 31 Ιουλίου, (συσκευή συν χειριστήρια) ανέρχεται στα 799 ευρώ. Για άτομα που διαθέτουν ήδη Vive ή Vive Pro (HTC) το κόστος μόνο του headset είναι στα 539 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως υπογραμμίζει η Valve, οποιοσδήποτε τίτλος VR που έχει αγοραστεί στο Steam για το HTC Vive, HTC Vive Pro, Oculus Rift, ή Windows Mixed Reality headset, θα λειτουργήσει με το Valve Index – και το αντίστροφο.