Η Microsoft εξαγόρασε αντί 68,7 δισ. δολ. την Activision Blizzard

Ο αμερικανικός κολοσσός της Microsoft συμφώνησε να εξαγοράσει τη διάσημη εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard, η οποία έχει στο ενεργητικό της τα Call of Duty και Candy Crush –μεταξύ άλλων–, αντί τιμήματος της τάξεως των 68,7 δισ. δολαρίων σε ρευστό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά που πραγματοποιεί η εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς στη 46χρονη ιστορία της, σηματοδοτώντας και ένα σοβαρό στοίχημα ως προς το ποια κατεύθυνση θα λάβει στο μέλλον. Με αυτή την επιχειρηματική κίνηση η Microsoft δηλώνει την παρουσία της στο πεδίο της μάχης, το οποίο τώρα διαμορφώνεται και αφορά την κυριαρχία στο αποκαλούμενο «μετασύμπαν» (metaverse). Ουσιαστικά πρόκειται για το Διαδίκτυο της επόμενης γενιάς, όπου συγκεράζονται ο παραδοσιακός ιντερνετικός κόσμος με τον ψηφιακό και την επαυξημένη πραγματικότητα.

Επιπλέον, η εξαγορά της Αctivision Blizzard αποτελεί μια πρόκληση για τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, εφόσον τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ασκήσει πιέσεις να περιοριστεί η ισχύς των κολοσσών του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας. Με το να αποκτά την Αctivision Blizzard η Microsoft είναι σαν να παραγνωρίζει τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει και αφορά την εργασιακή κουλτούρα της. Χθες, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς και κατά τις συναλλαγές, οι οποίες διεξάγονται πριν από το άνοιγμα της αγοράς, η τιμή της μετοχής της κατασκευάστριας βιντεοπαιχνιδιών είχε μια άνοδο σχεδόν 40%, ενώ αντιστοίχως της Microsoft είχε πτώση 1%.

Ενδεχομένως η επιχειρηματική συμφωνία να θεωρηθεί ως μια νίκη του Μπόμπι Κότικ, του επί μακρόν διευθύνοντος συμβούλου της Activision, τον οποίο επικριτές του θέλησαν να απομακρύνουν εξ αφορμής καταγγελιών. Ο κ. Κότικ, πάντως, θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του και μετά την εξαγορά. Η Microsoft θα εξασφαλίσει σχεδόν 400 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, πρόσβαση σε ορισμένα από τα διασημότερα βιντεοπαιχνίδια και ένα σοβαρό πλεονέκτημα έναντι του Facebook και της μητρικής του Meta, η οποία μετονομάστηκε έτσι ακριβώς για να δείξει τη δέσμευσή της στο «μετασύμπαν».

Φήμες λένε ότι θα γίνουν κάποιες αλλαγές στα παιχνίδια του οικοσυστήματος της blizzard.

Αρχικά θα αλλάξει τους servers από ubundu σε windows server 2019 R2 και τις βάσεις δεδομένων του action house σε microsoft sql server.

Στην κεντρική πόλη του stormwind κάθε 2η τετάρτη θα έχει βραδιά halo για τους οπαδούς της σειράς big bang theroy.

Θα προστεθούν transmog skins του chief από το halo.

Στο επόμενο patch ο μεγάλος κακός του raid θα είναι ο steve jobs ο οποίος εξεθρονισε την Sylvana πωλώντας της το iphone17 έναντι 24εκ euro και φαλήρισε.

Πάνω απο το northrent και άλλες περιοχές του wow θα περνάνε αεροπλάνα από το microsoft flight simulation τα οποία θα μπορούν να προσγειωθούν και να επισκεφτούν γνωστές περιοχές του wow όπως το ulduar το black temple κ.τ.λ.

Θα προστεθεί και αεροδρόμιο για γρήγορο travel μαζί με τα λιμάνια που έχει στο stormwind με περισσότερους προορισμούς.

Όσοι παίχτες παίζουν horde θα πρέπει να πληρώνουν ένα επιπλέον αντίτιμο στην συνδρομή τους για microsoft licence αλλά κάποιος θα μπορεί να το βγάλει εάν κυκλοφορεί με σημαία των windows 11 στο mount του.

Επιπλέον το wow θα παίζει σε xbox 360 και xbox one με χαμηλομένα γραφικά στο 1 για καλύτερο raiding.