RTX 4080 & RTX 4090: Η Nvidia ξεκαθαρίζει τι ισχύει τελικά με τα τροφοδοτικά

Μερικές από τις πιο συχνές απορίες της κοινότητας σχετικά με τις άκρως αναμενόμενες RTX 4090 και RTX 4080 κάρτες γραφικών σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας και τα τροφοδοτικά τους. Συγκεκριμένα, με τα νέα της μοντέλα, η Nvidia κάνει τη μετάβαση στον PCIe Gen5 power connector για την τροφοδοσία των καρτών με ρεύμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι 8-pin συνδέσεις των τωρινών τροφοδοτικών δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κάποιον ειδικό αντάπτορα.

Αυτό που ήρθε να κορυφώσει τις ανησυχίες των ενδιαφερόμενων είναι η προειδοποίηση της PCI-SIG, η οποία όπως σας ενημερώσαμε έκανε λόγο για αντάπτορες που υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί μέχρι και να λιώσουν, με κίνδυνο ακόμη και για πρόκληση πυρκαγιάς, σε ακραίες περιπτώσεις.

Θέλοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να καθησυχάσει τους ενδιαφερόμενους, η Nvidia ανάρτησε τώρα μια καινούργια FAQ ενότητα στην επίσημη ιστοσελίδα της, δίνοντας απαντήσεις. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές από τις πιο σημαντικές σχετικά με τα προβλήματα των τροφοδοτικών, ενώ ολόκληρη την ανάρτηση της εταιρίας, μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ.

Η PCI-SIG προειδοποίησε για πιθανό κίνδυνο overcurrent/overpower με τους 12VHPWR connectors όταν χρησιμοποιούνται μη-ATX 3.0 τροφοδοτικά & Gen 5 αντάπτορες. Γιατί η PCI-SIG εξέδωσε την προειδοποίηση αυτή και πώς αυτό επηρεάζει τα νέα προϊόντα της NVIDIA;

Τα νέα προϊόντα της NVIDIA δεν επηρεάζονται. Κατά τη διάρκεια των πρώιμων σταδίων ανάπτυξης και δοκιμής εντοπίσαμε ένα πιθανό ζήτημα με έναν αντάπτορα που κατασκευάστηκε από έναν μόνο προμηθευτή. Ως μέλος της PCI-SIG, ενημερώσαμε τον προμηθευτή, του ζητήσαμε να το διορθώσει (πράγμα που έκανε) και μοιραστήκαμε τα ευρήματά μας για να βοηθήσουμε τους υπόλοιπους προμηθευτές που εφαρμόζουν το νέο πρότυπο. Η PCI-SIG μεταβίβασε αυτές τις πληροφορίες.

Γιατί υπάρχει διάρκεια ζωής μόνο 30 κύκλων στους PCIe Gen 5 connectors;

Η προδιαγραφή των 30 κύκλων είναι η ίδια που ίσχυε τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια για τις υπάρχουσες PCIe/ATX 8pin συνδέσεις. Δεν έχει αλλάξει με τις PCIe Gen5 συνδέσεις ή με τους αντάπτορες.

Είναι οι RTX 40 Series Adapters αρκετά "έξυπνοι" ώστε όταν συνδέονται σε ένα ATX 2.0 τροφοδοτικό να ρυθμίζουν κατάλληλα την τροφοδοσία της GPU;

Ναι. Ο αντάπτορας διαθέτει ενεργά κυκλώματα στο εσωτερικό του που μεταφράζουν την κατάσταση των 8-pin βυσμάτων στα αντίστοιχα σήματα που περιγράφουν οι προδιαγραφές του PCIe Gen 5 (ATX 3.0).

Τι σημαίνει ‘smart’ αντάπτορας τροφοδοσίας;

Ο αντάπτορας διαθέτει ένα ενεργό κύκλωμα που ανιχνεύει και αναφέρει την ικανότητα τροφοδοσίας της κάρτας γραφικών με βάση τον αριθμό των συνδεδεμένων 8-pin βυσμάτων. Αυτό επιτρέπει στην RTX 4090 να αυξήσει ανάλογο το περιθώριο για overclocking, όταν δηλαδή χρησιμοποιούνται 4x 8-pin συνδέσεις αντί για 3x 8-pin συνδέσεις.


Αφού, λοιπόν, η εταιρία ξεκαθάρισε το τοπίο, έδωσε στη δημοσιότητα και δύο σχετικά infographics που παρουσιάζουν όλα όσα πρέπει να κάνει κάποιος για να ετοιμάσει το σύστημά του, πριν μπορέσει αυτό να υποδεχθεί τις νέες RTX 4090 και RTX 4080. Οι εν λόγω οδηγίες ακολουθούν παρακάτω.

Επίσημες οδηγίες προετοιμασίας του υπολογιστή σας για την RTX 4090:

Επίσημες οδηγίες προετοιμασίας του υπολογιστή σας για την RTX 4080: